Unul dintre cei mai respectati oameni de stiinta din tara noastra si unul dintre parintii energiei nucleare din Romania, Domnul Academician Marius Peculea, a vorbit (8 Mai 2008, Ramnicu Valcea) despre modul in care domnia sa a inteles sa lucreze pentru a avea success

    “Am sa va spun cum cred eu ca se poate sa ai succes: intai trebuie sa investesti in ideea ta. Daca tu crezi intr-o idee, atunci esti dator sa investesti ceva. A doua conditie pentru a avea succes este sa risti. Noi, cei care lucram in cercetarea stiintifica, stim ca atunci cand te apuci sa studiezi la o tema nu stii care va fi rezultatul cercetarii tale. Este posibil sa nu obtii un rezultat spectaculos. De aceea va sfatuiesc sa tineti seama de aceasta formula a succesului, pe care am descoperit-o dupa o viata de munca!”

    Academicianul Marius Peculea are 82 ani.

    Cea mai mare realizare stiintifica a academicianului Peculea este proiectarea si experimentarea intr-o instalatie pilot a tehnologiei romanesti pentru obtinerea apei grele care este folosita la centrala nucleara de la Cernavoda.    Pe baza studiilor elaborate de echipa academicianului Peculea, a fost realizata Fabrica de Apa Grea – RAAN Romag Prod de la Drobeta Turnu-Severin.    Este fondatorul Institului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Ramnicu Valcea.

    Academicianul Peculea duce o viata activa si merge regulat la Institutul din Ramnicu Valcea.